Kraatterijärven Matkailu

Suomen parhaat vaellusreitit

Suomen luonto on maailmankuulu ja houkuttelee matkailijoita ympäri maailmaa. Suomalaisille luonto on pyhä paikka, jossa rentoudutaan ja jopa vietetään pitkiäkin aikoja. Vaellusreittien puolesta Suomi on yhtä lailla kultakaivos, koska vaihtoehtoja löytyy jokaiselle.

Riippumatta siitä, etsitkö vain yhden päivän vaellusreittiä tai sopivaa reittiä monen päivän vaellukselle, ympäri Suomen on ripoteltu juuri tähän sopivia kansallispuistoja ja retkeilyalueita. Niiden suosio on noussut melkoisesti viime vuosina, joten kaikkein ruuhkaisimpiin aikoihin, kuten viikonloppuisin ja kesäisin, ne voivat olla melko täynnä.

Kansallispuistot ja retkeilyalueet sopivat ympärivuotiseen samoiluun, mutta paras aika vaellukselle on kevät, kesä ja syksy, jolloin etenkin Lapin ruska on parhaimmillaan. Voit yöpyä matkan varrella omassa teltassa, autiotuvissa, kodissa tai mökeissä, jotka ovat hyvin budjettiystävällisiä vaihtoehtoja.

Monet puistoista sopivat myös lapsiperheille ja jopa liikuntarajoittelisille, joille on valmistettu aivan omat tasaiset ja esteettömät reitit. Kuka tahansa voi siis lähteä nauttimaan luonnon rauhasta, kokea erämaan jylheyden ja rauhoittua hetken sen hiljaisuudessa.

Jos taas sade pääsee yllättämään sinut ja täten retki peruuntuu, voit kuitenkin nauttia luonnosta katsomalla televisiosta luontoaiheisia dokumentteja tai vaikkapa pelaamalla eläin- ja ympäristöteemaisia kolikkopelejä nettikasinoilla. Tutustutaan kuitenkin seuraavaksi muutamaan parhaimpaan vaelluskohteeseen.

Karhunkierros

Karhunkierros on Suomen kuuluisin vaellusreitti, joka kuuluu myös kovatasoisten vaeltajien ehdottomien reittien listalle. Oulangan kansallispuistossa pyörivä kierros on yhteensä 80 kilometrin mittainen, joten sen kiertämiseen voi helposti mennä jopa viikko jos aiotaan talsia koko reitti kerralla.

Se voidaan kuitenkin pätkiä kahden päivän kierroksiin, jolloin päättymispisteestä pääsee helposti bussilla takaisin lähtökohtaan. Karhunkierrokselle voi lähteä Kuusamosta tai Sallalta. Kierros ei sovi kuitenkaan täysin aloitteleville, koska se on tasoltaan keskivaativa, mutta retkeilyä helpottaa matkan varrelle rakennetut retkeilyrakenteet ja -tilat.

Repoveden Kaakkurinkierros

Vaikka Repoveden kansallispuisto ei tarjoa Lapin huikeita maisemia, sen hyviä puolia ovat hyvä saavutettavuus Etelä-Suomesta ja monipuolinen reittivalikoima, josta monet lyhyet sopivat jopa aloittelijoille. Tiettyjen reittien varrella voit kävellä riippusillan yli, käyttää vaijerilossia tai halutessasi seikkailla puistossa kanootilla.

Monipuoliset ja siistit leirintäalueet tarjoavat oivat kehykset yöpymisellekin, jos sellaista haluaa suunnitella. Pisin Repoveden reitti on Kaakkurinkierros, joka on 26 kilometriä ja se voidaan jaksottaa 2-4 päivän reitiksi. Suosituin päivävaellusreitti on 3,5 kilometrin Ketunlenkki. Pidemmät reitit sisältävät korkeuseroja, joten vaellus voi olla yllättävän raskasta.

Hetta-Pallas

Tämä reitti on suomalaisten vaeltajien klassikko ja tarjoaa Lapin erämaata parhaimmillaan. Se on myös talvikunnossapidetty eli se voidaan kiertää talvisin hiihtäen. Paras ajankohta on kuitenkin kesäkuukaudet, joskin on hyvä muistaa, että pahin hyttysaika ajoittuu heinäkuuhun.

Reitin kokonaispituus on 55 kilometriä. Se on rakennettu sopimaan lapsiperheille, aloittelijoille kuin vaativillekin vaeltajille, joille on tarjolla useita vuokrattavia autiotupia ja jopa sauna. Sen lähtöpisteet ovat Pallastunturin luontokeskus ja Hetan kirkonkylä.

Haltin kierros

Lähellä Norjan rajaa sijaitsevan Haltin huipulle kipuaminen nostaa vaeltajan samalla Suomen korkeimmalle huipulle ja 1 324 metrin korkeuteen. Kyseessä on yhteensä 110 kilometrin (55 kilometriä per suunta) pituinen reitti, jonka aikana pääset huiputtamaan Haltin ja kirjoittamaan samalla nimesi onnistujien Haltin kirjaan.

Reitin varrella näet muun muassa Saanatunturin, Pihtsusköngäs-putouksen ja Saivaaran. Varrella voit yöpyä autiotuvissa tai perille päästyäsi Haltin tuvissa. Paras aika Haltin kierrokselle on kesäkuukaudet, koska alueella on lunta pitkälti kevääseen. Se ei myöskään sovi aloitteleville vaeltajille pituuden, vaativuuden ja olosuhteiden takia. Lähtöpaikkana on Kilpisjärven luontokeskus.

8 Aug 2021